nak follow mai sini click click :D kalo tak mahu , get lostt !

happy birthday :)

Daisypath Happy Birthday tickers
There was an error in this gadget

Thursday, September 22

mari memasak


assalamualaikum !
hehe,mimi suke masak taw sebenarnye
dulu dah lame nak letak care2 mimi masak,resepi le katekan
hoho,hrini baru rajin nk updtae psal msak ni
so,harini mimi masak ''udang 3 rase''
ni first time buat taw , sebab before ni slalu jugak tgk
mama masak siakap tige rase
so,ikan tade,yang ade udang
mimi masak tuk 2 orang je
lagi pun mama puase harini,mimi camtak sabar plak nk makan !
hehe.bau macam sodapppppp
________________________________________________

okayy,jom start ....

yang semestinye mesti ade udang yee , kalau boley buang la kepale die,tapi jangan buang kulit die supaye nanti bile makan baru rase cam best kopek kulit2 die tu . hehe

then halie sebesar ibu jari dan dihiris,bawang putih,bawang merah dan tomato dipotong dadu supaye texture nampak lebih menarik .. kalau nak pedas bubuh la cili satu guni ke . haha


okay,lepas dah buang kepale si udang ni , kite gaul2kan dgn kunyit satu sudu tea dn garam secubit rasee yeee puan2 ..




kemudian,kite GORENGGGG le si udang tu haaa , jgn terlalu masak ek , tp depends la kalo suke rangup2,goreng le smpai rangup .hehe . lepas dah goreng,letakkan ke pinggan ye :)



kemudian,kite tumis kan bawang putih bawang merah halia dan juge cili sehingge naik bau okeyy ;D kalo rase dah terbatuk terbersin tu ckup ah ;p

kemudian letakkan sos tiram dalam 2 sudu mcm tu lah . senang cite secukup rase . hehe


dah gaul2 masuk pulak sos cili dlm 2 atau 3 sudu mcm tu lahhh

then gaul2 sampai sebati , rase dulu macam mane , kalo nak manis tambah gule , garam jangan lupe yee puan2 . biarkn sehingge mendidih

dan yang terakhir sekali tuangkn ke si mangse udang yang dah kene goreng tadi

nak lagi sedap makan dengan nasi panas dan air tembikai laici . hoho
selamat mencube resipi saya !! haha



No comments: