nak follow mai sini click click :D kalo tak mahu , get lostt !

happy birthday :)

Daisypath Happy Birthday tickers
There was an error in this gadget

Friday, December 31

(Renungan Buat Lelaki)

Jangan jadikan Aku Istrimu

by Blog Nya Mas Rully


Jangan jadikan Aku Istrimu,

jika nanti dengan alasan bosan kamu berpaling pada perempuan lain,

kamu harus tahu meski bosan mendengar suara dengkurmu,

melihatmu begitu pulas,

wajah mantan pacarku yang terlihat begitu sempurnapun takkan mengalihkan pandanganku dari wajah lelahmu setelah bekerja seharian.

Jangan Jadikan Aku istrimu,

jika nanti kamu enggan bangun hanya untuk mengganti popok anakmu ketika dia terbangun tengah malam,

sedang selama 9 bulan aku harus membawanya di perutku,

membuat badanku pegal dan tak bisa tidur sesukaku.

Jangan Jadikan Aku Istrimu,

jika nanti kita tidak bisa berbagi baik suka maupun sedih dan kamu lebih memilih teman perempuanmu untuk bercerita.

kamu harus tahu meski begitu banyak teman yang siap menampung curahan hatiku,

padamu aku hanya ingin berbagi dan aku bukan hanya teman tidurmu yang tidak bisa di ajak bercerita sebagai seorang sahabat.

Jangan Jadikan Aku Istrimu,

jika nanti kamu langsung tertidur setelah kita bercinta,

kamu harus tahu aku menikmati kebersamaan denganmu dan mendengar rayuan gombalmu yang lebih terdengar lucu dari pada romantis adalah saat2 yang ku tunggu..

Jangan Jadikan Aku Istrimu,

jika nanti dengan alasan sudah tidak ada kecocokan kamu memutuskan menceraikan diriku

kamu tahu betul kita memang berbeda dan bukan persamaan yang menyatukan kita tapi komitmen kita untuk hidup bersama.

Jangan Jadikan Aku Istrimu,

jika nanti kamu memilih tamparan dan kata2 kasar untuk memperinagtkan kesalahanku, sedang aku tidak tuli dan masih bisa mendengar kata-katamu yang lembut tapi berwibawa.

Jangan Pilih Aku Sebagai Istrimu,

jika nanti setelah seharian bekerja kamu tidak segera pulang dan memilih bertemu dengan teman-temanmu.

Sedang seharian aku sudah begitu lelah dengan cucian dengan setrikaan yang menumpuk dan aku bahkan tidak sempat menyisir rambutku, anak dan rumah bukan hanya kewajibanku karena kamu menikahiku bukan untuk jadi pembantu tapi pendamping hidupmu dan jika boleh memilih aku akan memilih mencari uang dan kamu di rumah saja sehingga kamu tahu bagaimana rasanya.

Jangan Pilih Aku Sebagai Istrimu,

jika nanti kamu lebih sering berkutat dengan pekerjaanmu bahkan di hari minggu daripada meluangkan waktu bersama keluarga.

Aku memilihmu bukan karena aku tahu aku akan hidup nyaman dengan segala fasilitas yang bisa kamu persembahkan untukku.

Harta tidak pernah lebih penting dari kebersamaan kita membangun keluarga larema kita tidak hidup hari ini saja.

Jangan Pilih Aku Jadi Istrimu,

jika nanti kamu malu membawaku ke pesta pernikahan teman-temanmu dan memperkenalkanku sebagai istrimu.

Meski aku bangga karena kamu memilihku tapi takkan ku biarkan kata-katamu menyakitiku bagiku pasangan bukan sebuah trofi apalagi pajangan,

bukan hanya seseorang yang sedap di pandang mata tapi menyejukkan batin ketika dunia tak lagi menyapa.

Rupa adalah anugerah yang akan pudar terkikis waktu dan pada saat itu kamu akan tahu kalau pikiran dangkal telah menjerumuskanmu.

Jangan Pilih Aku Sebagai Istrimu,

jika nanti kamu berpikir akan mencari pengganti ketika tubuhku tak selangsing sekarang.

Kamu tentunya tahu kalau kamu juga ikut andil besar dengan melarnya tuguhku karena aku tidak punya waktu untuk diriku sedang kamu selalu menyempatkan diri ketika teman-temanmu mengajakmu berpetualang.

Jangan Buru-buru Menjadikan Aku Istrimu,

jika saat ini kamu masih ingin bersenang-senang dengan teman-temanmu dan beranggapan aku akan melarangmu bertemu mereka setelah kita menikah.

Kamu tidak tahu akupun masih ingin menghabiskan waktu bersama teman-temanku untuk sekedar ngobrol atau creambath di salon dan tidak ingin apa yang di sebut "kewajiban" membuatku terisolasi dari pergaulan aku semakin d sibukkan dengan urusan rumah tangga.

Menikah bukan untuk menghapuskan identitas kita sebagai individu tapi kita tahu kita harus selalu menghormati hak masing-masing tanpa melupakan kewajiban.

Jangan Buru-buru Menikahiku,

jika saat ini kamu masih ingin meraih impian mimpi muda aku hanya akan menjad ipenghalang untuk langkahmu itu,

meski menikah denganmu adalah

impian terbesarku,

aku tidak akan keberatan menunda itu demi cita-citamu karena aku juga punya cita-cita dan aku tahu bagaimana rasanya jika berhasil meraihnya.

Jangan Buru-buru Menikahiku,

jika saat ini kamu sungkan pada orang tuaku dan merasa tidak nyaman karena waktu semakin menunjukkan kekuasaanya.

Bagiku hidup lebih lebih dari angka yang kita sebut umur,

aku tidak ingin menikah karena kewajiban atau untuk menyenangkan keluargaku.

Menikah denganmu adalah salah satu keputusan terbesar dalam hidupku yang tidak ingin ku sesali hanya karena terburu-buru.

Jangan Buru-buru Menikahiku,

jika sampai saat ini kamu masih berpikir mencuci adalah pekerjaan perempuan,

aku takkan keberatan membetulkan genting rumah dan berubah menjadi satpam untuk melindungi anak-anak dan hartamu ketika kamu keluar kota.

Hapus Aku Dari Daftar Calon Istrimu,

jika saat ini masih ada perempuan yang menarik hatimu dan rasa penasaran membuatmu enggan mengenalkanku pada teman-temanmu.

Kamu harus tahu meski cintamu sudah ku perjuangkan,

aku takkan ragu untuk meninggalkanmu.

Jangan Jadikan Aku Istrimu,

jika kamu masih berpikir kamulah cinta pertamaku sedang setiap hari aku masih harus mendengar nama-nama mantanmu dan berusaha sekuat tenaga menghilangkan rasa cemburu yang mungkin tidak beralasan tapi kamu harus yakin,

kamulah cinta terakhir dan satu-satunya cinta yang ingin ku jalani sampai akhir hayatku...

Jangan Jadikan Aku Sebagai Istrimu,

jika kamu pikir bisa menduakan cinta kamu mungkin tak tahu seberapa besar aku mengagungkan sebuah cinta tapi aku juga tidak akan menyakiti diriku sendiri jika cinta yang ku pilih mengkhianatiku.

Jangan Jadikan Aku Sebagai Istrimu,

jika kamu berpikir aku mencari kesempurnaan jangan pernah berpikir menjadikanku sebagai istrimu jika kamu belum tahu satu saja alasan karena aku harus menerimamu sebagai suamiku. 

p/s:aku mahu future husband aku baca ini akan datang *siape ntah . wakkaa . idok le gatai benor . well,now aku berade ditgh perang . haihh


halo stranger

apa perasaan bile diberi amaran dari stranger ?

who are you bladi biatch

ape ? ape ? masalah ? sini kasi tahu aku lah

aku boleh berdiri teguh gagah tubuh aku dari dalam


ape ? kenape ? cepat la kasi tahu sama aku lah !

aku pun curious dengan kau bladi biacth

sila berani pamerkan aku siape diri sebenar

satu kosong aku beri markah untuk bladi biatch


hei ! kasi detail tentang kau cepat lah !

aku tabah kau sorok diam diam

aku satu kau kosong

mana mahu ? kasi tahu cepat


apa yang kau jelaskan

aku akan pertimbangkan seawal yang boleh

kalau kau betol

maaf,aku salah dan aku undur diri


kalau penyata yang kau bagi salah

aku akan bertujah dengan releven

kalau kau mahu menang kau ambil

aku tak terlalu mengejar pasal ni


p/s : damn ! its killing me ! jantung aku tak habis berdegup kencang . kenapa ? petanda buruk ke? woww . malam ni memang sekali gus aku dapat satu cerita yang menegangkan saket kpla aku ni . haihh ='


saket kepala


aku serabut bila orang bertelingkah

fikir rasional tak boleh ke ?
jujur aku jahil bila bertelingkah
tapi aku tahu masa bila mahu bertelingkah
haihhhh =='


diri aku bangga

mase terlalu cepat , sangat cepat
singkat kalau asyik biar mase terbuang

aku baru perasan hari ni hari terakhir untuk tahun ni
terfikir sejenak , ape yang aku ungkapkan pada 1 januari 2010 ?
termakbul kah semua azam aku ?
dibawah terpapar azam aku tahun dua ribu sepuluh
betul tercapai semua ?


AZAM SAYA

  1. wanna be good girl in my family
  2. wanna be the best among the best
  3. wanna be a good listner,caring,understanding,adventurous friend
  4. wanna be a consistant player
  5. wanna reach my target in bowling n spm
  6. wanna be a goody naughty student
  7. wanna be an optimistic girl
  8. 20.10.2010 this day,i want an awesome day
  9. wanna be a strong girl.hehee
biar aku terangkan satu per satu disetiap numbor

azam 1 , so farr aku dapat perbaiki kejahatan dalam diri aku yang jahil tentang menjadi baik
azam 2 , well,i guess im not the best among the best , but the worst among the worst :(
azam 3 , bende ni sedang aku lakukan , ia datang bila penghujung tahun
azam 4 , nahhh , honestly,im not consistant player . damn sucks
azam 5 , i didn't get my target in bowling . n spm,we dont know yet
azam 6 , nahh , maybe right . har harr
azam 7 , optimistic ? for sure not hundred percent har harr :)
azam 8 , sucks !
azam 9 , yes . i am ^_^

apa keazaman aku tercapai seratus peratus ?
TIDAK ! TIDAK ! TIDAK ! walaupun 'tidak' tapi aku bangga dengan diri aku . sebab apa ? sebab aku jadi diri aku sendiri , tahun ini banyak yang aku belajar tentang 'sabar' tak kesah dari segi ape . famili ? kawan ? cinta ? ketiga2 ni aku sabar . walaupun ade mase yang buat aku tertekan seperti biase , aku sabar dengan semua . apa-apa pun aku BANGGA dengan diri aku . aku tahu hanya satu bersama aku . tuhan aku .


Thursday, December 30

litar sistem adilkap

LSN :)
hari tu teman dah cakap khamis ni teman pi dengor ceramah kat LSA tu haa !
semangat hari ni bangkit awal sempat pulok online fesbuk . ngeh ngehh
sampai2 msuk pejabat blablablaaa . ntoh le ape yang di buatnye
teman tunggu le kt luar duduk . nampak kawan teman
capang , atoi pahtu ade le sikit junior2 haha .
pukui 9 cam tu dah masuk dewan sejuk menggigil tu haa
tak tahan aku dibuatnye punn !
tapi yang bestnya penceramah tu la longhat die tu kemain lagi
ate , sahih aku mengekek tak henti dalam tu
die buat lawok die gelok sendiri
adeihhhh , saket perut aku ngekek memanjang !
ni le ghupenye penceramah tu
tapi pokcik tu tue dahh . terlukis mude pulokkk


kelas setrusnye 3 jam lagi
ni duk pi blajor enjin enjin radiator bateri sume loh
aku pun daa penin nengoknye
lepaih dah habih sume , pakcik ni sempoi
duk loghat perok jugokk
ate , mmg aku ngekek lagi le punn
memang baik ngan aku le pun . har harr
pakcik tu habaq kat pak aku
yong ni boleh blaja , steady je bawak tadi
cewahh , kembang sementara hidong aku ni haa
ni lee ghupenye pakcik tu . har harr


pokcik ni sompat lagi duk nyembang ngan aku haa
tape pakcik , taa bosan pun
saya suka care pakcik . har harr
peace


Wednesday, December 29

tahu dah =='

rambut aku sekarang dah rupe gini
mane taknye , asyik mengharap dapat keluar dengan member
tapi sebaliknye taa punn
toksah ditanya la kalau nak keluar kemana
kompom kompom tarak boleh maa
tambah lagi mama dah tahu aku ni @#$#^&
sahih tak kasi keluar la punyee
care yang paling best adalah
aku keluar dulu
then baru bagitaw aku keluarr . har harr
dah lame tak buat macam ni
biasenye dulu mcm ni lah
same je ngan kakak aku tu . har harr
tapi sekarang naa buat macam susah plak
haihh =='



aura ini malam !






The Hoolibuns - Saatnya Penalti

PRRT!!!

VERSE:
Bola itu bulat saja
Kalau bolos jangan kecewa
Kejar, kejar terus kejar
Mari kasi gegar
Padang luas kita punya
Lawan tenaga, gaduh minda
Waktu kita score pula
Jangan harap nak kasi muka!

BRIDGE:
Apa kau ingat kau terer sangat?

KORUS:
Hey, semangat tak mati
Ku rasa bagaikan panasnya mentari
Hey, rasakanlah goalie
Tendangan maut ku
Saatnya penalti!

VERSE:
Wisel dah pun berbunyi
Pengadil berkerut dahi
Jangan cuba main kasar
Ku tak pernah gentar
Peluh lenjun membasahi
Berdebar-debarnya hati
Lari terus lari
Hingga ke akhir nanti!


Doa mengharap kenalan anda hilang rasa untuk melakukan maksiat.

Letak tangan di dadanya, dan bacalah doa ini:

اَللَّهُمَّ اغْفِرْ ذَنْبَهُ، وَطَهِّرْ قَلْبَهُ، وَحَصِّنْ فَرْجَهُ

Maksudnya: “Ya Allah, ampunilah dosanya, bersihkan hatinya dan peliharalah kemaluannya”

Riwayat Ahmad no.22265

Doa ini dipetik dari sebuah hadis daripada Abu Umamah r.a, ketika seorang pemuda mendatangi Rasulullah SAW untuk meminta izin berzina. Rasulullah SAW tidak terus memarahi dan melarangnya, namun Baginda SAW memberikan analogi untuk mengugat perasaan lelaki tersebut dengan memberikan soalan:

apakah kamu suka bila perzinaan itu dilakukan terhadap ibumu?”

tentu saja dia menjawab tidak suka, manusia manakah yang mahu ibunya diperlakukan begitu. Lalu Rasulullah bertanya lagi secara berurutan, apakah ia suka bila dilakukan terhadap anak perempuannya, saudara perempuan dan makciknya. Pemuda tersebut kemudian sedar tentang impak buruk zina dalam masyarakat lalu terus bertaubat.

Bagi yang ingin mendapatkan doa2 seperti ini sila dapatkan daripada buku 101 Doa drp hadis2 sahih Terbitan Telaga Biru sdn Bhd


by Ustaz Zahazan Mohamed

selamat melakukan kebaikan :)


tonight



awak,saye ceceme laa
rimas :(
saya nak salat hingus saya kat baju awak
boleh ?


disappear


awak hilang selalu
bila awak hilang ade yang teman saya
kan bagus kalau saya dapat kongsi
ape yang saya rasa dengan awak
awak pun ade pasangan baru untuk teman awak kan?
sampai saya pun awak terlupe
tape2,awak berseronok dulu yee
saya rindu awak
awak tahu takk ni ?



now dan sekarang

sejak kebelakangan ni , hati aku penuh dgn sabar .
macam2 kerenah manusia sekarang kan
nasib bek aku boleh sabar . kalao taa bolehhh .
tak pasai2 aku bertukar jadi raksase macam ni haa .
hahahahahaa .


bukan ape , ntah la nak cakap camne
lepas ni kehidupan aku berbeze dari yang sebelum
aku bukan lagi budak sekolah
kalau dulu aku asyik ditimpa kerja sekolaa
tapi sekarang aku ditimpa kerja rumah
kalau dulu aku selalu merayap sekitar sekolaa
tapi sekarang aku merayap di kawasan rumah aku
kalau dulu mase rehat makan dengan kawan2
tapi sekarang makan sorang2


aku perlu pandai belajar berdikari
aku terfikir nak cari duit sendiri
aku nak rase mcm mane payahnye cari duet sendiri
baru terase titik peluh sendiri
walaupun payah , tapi seronok
pengalaman baru kan . hehe


well,aku dah start balek training bowling
dah sekian lame gantung bola
HAHA
hari tu tournement pun hampeh
pegi je peneng fiesta , sekolah sponser
tulah sponser yang terakhir dari sekolaaa . sobs sobs
ape2 pun , aku kene cari nikmat
baru aku rase balingan aku perfect
tapi bile naa dpt perfect game ntahh
bhahahhahaa !


dalam mase yang same
aku kene perabihh lesen motor aku
untuk dapat P
setahun aku pakai L
yincik,kasi libeyy sikit mase lee
boleh ? HAHA

dah
malas lukis
malass cerita
the end
("\(^__^)/")



Tuesday, December 28

TINGGI TINGGI GUNUNG KINABALU

TINGGI LAGI SAYANG SAMA KAMU

BIRU BIRU HUJUNG KINABALU

TENGOK DARI JAUH HATI SAYA RINDU

KINABALU DEKAT DI KUNDASANG

BANYAK SAYUR BULIH PILIH PILIH APA GUNA PERGI LUAR NEGERI

NAIK KINABALU HATI SAYA RINDU

SUMANDAK SUMANDAK PUN RAMAI MENUNGGU

MENARI NARI LENGGANG SUMAYAU SEKALI MELIHAT MELEPAK KULITNYA

SAYANG JATUH CINTA...

'bodoh setan'




''bodoh setan'' ape ? ingat aku mencarut macam ni kat khayalak ramai ? main gilaa ? tak pasai2 aku kene pelangkong kang ! percuma aku dapat malu !



begini ceritanya , budak2 kecik zaman skrang sahih main gilaa ! pengaruh dgn katun katun yg direke2 mcm2 . budak2 pun ngikut le tambah2 lg yg cpt tangkap en . tataw le berkawan dengan sape . tahu2 balek dah pandai mencarut . kalo diikutkan aku pandai mencarut pun dalam lingkungan 5 6 tahun . ni sekarang 3 tahun derrr ! macam2 sekang . ni zaman sekarang . tak tahu le zaman akan datang pulak macam mne en . salah siapa ? lu pikir sendiri ! salam !

otomen baru adam

hari ini hari bertuah adam
atuk beli kan otomen baru yang BESAWWW untuk cucu kesayangan atok !
atok ! cimie nakk jugee otomen justice !

tu diaa muke die sonok habis le tuuu .

saje letak bende tu kat telinge die ,

bagi nmpk macam comel sikit en . wikikikiii


ewahhh ewahhhhh , sorok sorok pulakkk . cimie naa join jugak ! ngeh ngehh
cak cakkkk !

tuesday morning

baru je lepas panjat pagar . kunci gate tade . grr ==' deme bagi 2 jam , tapi tadi dapat buat 2 round pastu balik ?? grrr . mane taknye . ramai gilooo ! mau dekat seratus . sampai2 je capang ade . haha . ngekek lerr . har harr . adeihhh . nyesal datang minggu ni . so aku ngan capang mau datang next week . takk rmai orang sangat . yee ahh orang dah start sekolah en . har harr . nak sembang sikit pasal tadi . ngekek derr .


sampai2 bratur le punye panjang . dah sampai kt pondok pakcik gatai tu suh aku pi tukaq borang , ye ahh . dah setahun aku tak buat . jadi belacan daa pun . expired le . har harr . pi le aku menonong ke pejabat tukar borang tu . terpakse le aku beratur panjang lagi . aku dapat num 88 . olang cina cakap manyak 'ong' maa . bhahaha . tataw le pulak aku en . then tunggu punyaa tunggu dah dekat pukui 10 baru le aku dapat bwak moto tu . baru due pusingan pakcik suh benti sebab mase dah tak cukup . hampeh betol DUE PUSINGAN DUE JAM ? duhhh ~~ tak berbaloii okay . tapi nasib uncle ranjit tu kenal bapak aku . muke aku pun die ingat . wikikiki . ngeh ngehhh . die kasi latihan lagi . wee ~ dahbetol2 confident baru bolehh test . hehehe . lagi cepat lagi bagus en . hehehe

i can't wait ;D

tQ


terima kasih

memahami kehendak saya

terima kasih

selalu beri nasihat paling bernas pada saya

terima kasih

memberi tunjuk ajar yang betul dalam setiap hubungan

terima ksih

MAMA
you are my best friend
^___^



lega

beberape hari aku rase bersalah je kalau tak bagitahu perkare sebenar . tade mase le . cibuk sikit lately . letihhh , biase ahh . atlet kan ? cehh cehhh . menyampahh ! well , malam tadi baru cam ade peluang . so i just straight foward . biar saket sekarang dari sakit kemudian , betul kan ciwal ? hehe . untuk ciwal , kalau anda baca , trima ksih dari saya okay sebab banyak cerita bagi nasihat ape semua . tataw le ape riaksi . harap2 ciwal boleh le terang2 kan tenang2 kan beliau kalau beliau huru hara kaa .haha*perasan* ape2 pun , aku lega dah bgtaw beliau . harap even saya diambil . awak tetap sahabat the best saya okay :)

kehidupan sebenar


hari isnin , pukul 7am aku terjage aku lelap ingatkan mama boleh kejutkan aku . selalu nye mama nak pegi kerja mama kejutkan . tapi hari ni tak pulak . pakmak aku takk kejee hari ni . ingat kan lpas mama kejut boleh la aku siap bergegas terus ke tempat buat lesen tuk habiskan latihan motor aku yang setelah SETAHUN pakai 'L' hahaha.akulelap naek atas pi bilik aku . sedar2 mama kejut cakap dah pukui sebelass . terus aku bangun tengok jam . baru kul 9.30 am la ma ==' saje jee . ape2 pun terus mandi nak kuarr cari budjet hotel untuk sedare mare nak datang 31 dis nanti .

siap punye siapp . masuk krete abah terus tuju ke tmpat lesen tu *ape nme tmpt tu ntah . msuk je ke pejabat tu tanye le ape yang patut . tanye sampai lebam , makcik tu suh aku teruskan buat motoo tu . mama pun tanye tentang lesen krete pulakkk . mak aihhh . terkejut gak ahh cepat benorr nak daftar lesen krete punn.aku pun nohal lerh . lagi pun tade buat ape pun kan kat umah . buat taikk mate je buat pe? HAHA . so minggu ni memang sibuk dgn hbiskan lsen motoo.aku pun taa ingt sgale isyrt2 tgn pejadahh tu . tape.aku ade 4 jam lg . chayokkk cyahokkk ! btw, khamis ni kerje mengebaskan buntot mendgr ceramah tuk krte pulakk . hbis ceramah trus blajar . hahha . omg ! gemuruhhhh aku nak pgg gear pejadah sume . takat gune autoo boleyy lee . bahhaha . lepas je dah daftar terus kluarr n bapak aku sembang ngn sorng uncle cine ni . awat mcm ngamuk2 je aku tgk dri jauhh . care die ckap aku suke , dah rupe mlayu dahh haa.die kje ngajarr org mandu . pokpekk2 je bising ade sorng wrge emas nk amik lesen krete nk yg autooo . die ckp yg autoo tuk org cacat sahaja . bising2 le die . yang bestnye mak aku join sembang skali cte psal dlu amik lesen tak mcm sekarang . dulu ape ade pegang kayu lahh pe lahh . aku takkbrape dgr . jauh dari diorang . aku suke tengok care uncle cine tu sembang . semangat nak mampos tapi gaye nak je cam gangster . haha . tapi sya salut uncle okay ;)

then kami pun terus mencari hotel budget . sdare mare nak dtg nk bercuti2 le katenye..kalo takat satu famly.makpak.ank tige tape le jugak.ni dah dekat 20 org ?? sronok sgt ke ipoh ni ?? mcm le tade tempat lain . bhaahaa.deme nk pi lost world . nk bermandi-mandaa disana. haihhh , lost lagi . bosan ==' aku taw sebab pe nk mai ipoh . sebab family aku rockkk uwww ! wakakkakakkaa . ape2 pun mesti seronokkk . rmai tuuuu . cucu cicit sume dibawakknye.bhahaha.btw,mse dduk mncri budjet hotel tu aku terpkir . bdjet hotel boley dikatekn murah la jugak kan ? nme pun budjet kan . dlm otak aku hnye pkir couple duk situ buat bende2 yg mungkin seronok bg diorng kn ?? mungkinkla kot . wakakka . kotor pemikiran aku . bukan pe . mmg mcm tu la kan ? tu baru sni dkt2 ngn umah aku . tu haa kat pekan tu ? punye le bykk . yg aku taw hotel lucky . wakaakakkaka . jum pi nakkk ? wekkkkkkk ! tarak hinginnn laaa .

aku tak tahu la ape motif title 'kehidupan sebenar' hahaha.lantak lahh . mungkin aku terfikir , aku dah capai tahap kehidupan yang perlu belajar berdikari kot . ape ape punnn . tempat amik lesen tu dah memanggil-manggil aku ok . tunggu . esok saya datang :)

Monday, December 27

bagi joran jangan bagi ikan

pepatah hanya menyatakan 'bagi joran jangan bagi ikan' bapak aku yang pesan kat aku gini . bile kite nak kan sesuatu , kite kene usaha sendiri kan ? nak mintak tolong dari member tu boleh . cume member boleh bagi joran je . kite pandai2 lah usahe sendiri . member tak boleh nak bantu kite hundred percent . cume boleh dapatkan yang mana boleh dibantu . yang selebihnya tu lu pikir la sendiri !
salam !


p/s:dah dapat joran , pi le mancing ikan ;)


Saturday, December 25

HATI

aku mahu kirim satu hati
hati yang beri aku bahagia
yang boleh faham kehendak aku
bawa balek hati tu dengan baik dengan selamat
baru aku rasa segar bila aku dimiliki
hati,pulang dengan selamat ye
doa aku untuk hati sentiasa ada





movie


srius sem lame gile taa tengok movie . mane taknye sibuk berbelajar je . haha


ngangkung dah terlepas , dengar cerita macam best


ate , cer cite cer cite . ape bende ntah . haha


janin macam seramm . woo ~


ini pun macam seram . wooo ~

haaa ! ni kompom wa naak tengok . wa tgk trailer die pun mengancam woo
naik bulu roma ku ! bahahhaa

_____________________________

jum movie , anyone??
haha,macam le aku boleh kuaqq
gebang sebentar
haha

p/s: haaacuummmm ! bersin lah lagi yee . tak tahan aku





2 hearts 1 souls 1 beat


I know deep in my heart
I will be lost without your love
For I know how your love
Keep my heart beat sway with gladness

I know you have love me this much
For I can see your face vividly in my mind
Every day as I lay down on my bed
Even upon awakening, your face is there

I know that our hearts beat as one
Even without seeing each other
They can feel, and see what is inside
It’s the love for each other since the day we meet….

I am thankful that you are my love
I choose you just for me,
And be together, forever as the days will pass
Because nothing can change our love for each other

‘till the last days of our lives.

berkembang bunga mimo di taman
("\(^__^)
/")
(..o..)
(../ \..)


Friday, December 24

not feeling well


bersin dan terus bersin
mengalir-ngalir lah lagi dalam hidung
saket kepale makin ketare

kaki injured main boling
badan pun lesuu

macam nak demam , dah terasa bahang
taaa cihat :(

naa awak

Thursday, December 23


hei baby ! im homeeeeeeeeee !
muahahhahahaa
even though my game really SUCKS , im having so much fun with my teammate .
oh yeahhhh ! we are supporting each other , gossiping , gila-gila mcm org gila di tanjung rambutan pun ade . haha . makan tepi pantai , berKAROK tengah-tengah malam ! srius semm tade keje balek lambat gile nak mamposs . mati akal agaknya . hehe . tapi memang the best tournement ever ! haha , bongok main cam sial ! ok , aku ade reason . lame taa training ==' kihkihh , alasan je lebihhhhhh . tapi , tahun ni tak ramai overseas pun yang datang . cam taa crowded pun . tapi sumpah management cam cibai . wakakaka . ikut sedap mulut aku je cakap cam tu . bhaha . dah nak dekat seminggu aku duk peneng . kat sana cakap pun dah cam org peneng . anak mami nohh ! bahaha . kelam kelibutt ! hehe . ape ape pun aku seronok !
weeee ~ btw , dalam taman , tambah lagi bunga mimo yang berkembang :)
sayang awak :)

p/s : nanti la saya upload gmbr2 disana okay :)


Sunday, December 19

babai

alaaaaaaaaaaa*muncung*
tak boleh dah nak update belog ni lepas ni
sebab sok pepagi pukui 7 dah nak gerak pi peneng
PENENG PESTA ! ade tournement laaaaa.
kaki,tangan,badan tengah saket2 ni camne nak maen?
bedai je laaa kan . bhahaha .
4 hari di sana , balek mungkin 22 rasenye
harap-harap pi sane main boling dapat matikan
bosan dan tension aku ni

haihhh . i hope so :|

nanti dah balik sampai rumah , aku update semua !
itu pun kalau aku rajin nak tekan-tekan la yeee
yang pasti camera sony cybershoot
sentiase disisi ku untuk teman rasa bosan
dan tak lupe juge headfone yang baru beli tu !
wakakakaa , tade music aku pegun sementara
har har harr
wish me luck in high score :D

bye bye :)
pade makpak aku , jage diri okay :)
muah muahhh !



i remember


i still
remember your voice that whispers in my ear

The way you look into my eyes
The way you advise me
The way you remove my worries
The way you care for me
The way you miss me
the way you express your feeling
the way you smile
the way you keep worry at me


i wish i can turn back this moment
i miss you badly :'(
everyday i see your picture without feeling tired to get rid of my thirst at you
but ineffective . I need medicine to heal my sense of longing
i really wish I could throw away my feelings of worry and longing for far-away
but,i can't :(
im still waiting..........................


insyallah

insyallah

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2
Insyaallah x3
Insya Allah we’ll find the way


Saturday, December 18

sesuai untuk aku :)

secare jujurnye sekarang aku tengah keliru pasal cintancintun ni . so . aku jelajah maya aku terjumpa ni . pada wanita2 mahupun lelaki2 yg punyai prasaan macam aku korang bace ni okay :) selamat beramal :D

Saya bertanya kepada emak, "mak mana satu pilihan hati, orang yang sayangkan kita atau yang kita sayang?"

Mak jawab, "dua-dua bukan.."

Saya tercengang. Mak mengukir senyuman.

"Pilihan hati mak adalah yang sayangkan kita kerana Allah.." saya menarik nafas dalam-dalam.

"Macam mana nak tau orang tu sayang kita kerana apa?" Mak diam sekejap berfikir dan kemudian tersenyum.

Rasanya mak dapat menduga apa yang sedang bermain dalam hati anak perempuannya. Mana mungkin saya mampu menyorokkan rahsia hati dari mak sedangkan sekilas saya pun mak mampu membacanya.

"Yang paling tahu hanya Allah.." mak merenung dalam-dalam wajah anaknya.

"Kerana hanya Allah mampu membaca hati hambaNya.." mak menyusun ayat-ayatnya.

"Dan keikhlasan kerana Allah itu akan terserlah keberkatannya tanpa perlu sengaja ditonjokan oleh seseorang tu.."

Saya memintas, "Tak faham.."

Mak menyambung, "Cinta di dalam jalan Allah.. Bertemu kerana sama-sama mencari redha Allah.."

Mak menyambung lagi, "Begini, setiap insan yang bergelar manusia telah Allah ciptakan berpasang-pasangan. Rasa ingin dikasihi antara seorang suami dan isteri suatu fitrah. Automatik boleh ada daya tarikan magnet tu.."

Wajah saya merah, sedikit cemas jika mak dapat mengesan gelora jiwa muda ini..

Mak menyambung, "Setiap manusia telah Allah tetapkan rezeki, jodoh dan maut sejak azali lagi. Persoalannya ialah.. siapakah jodohnya itu?" mak berhenti seketika.

Saya tunduk malu, cuba menyorokkan rasa panas di pipi. Emak buat-buat tidak nampak.

"Mak dulu masa muda ada secret admire. Rajin betul dia hantar surat. Masa tu mak dah tahu yang bercinta sebelum kahwin ni tak halal. Mak nak belajar sungguh-sungguh. Lama budak tu tunggu mak. Akhirnya mak bagi kata putus, mak hanya akan membalas cinta dia jika dia sah suami mak. Dan dia memang bukan jodoh mak, maka tak pernah dia menerima balasan cinta tu," Mak merenung jauh. Saya merapatkan badan kepada emak, semakin berminat dengan kisah lama mak..

"Mak memang tak ada perasaan lansung pada dia ke?" saya menyoal sambil memandang tajam wajah mak.

Emak ketawa kecil.

"Walaupun mungkin ada, mak tak pernah bagi peluang pada diri mak untuk mengisytiharkan perasaan tu. Mak takut pada Allah. Mak bukan seperti rakan sebaya mak yang lain. Mak, seperti kakak.." Mak memandang saya sambil memegang pipi dan dagu saya. Kemudian tangannya mengusap rambut di kepala saya.

"Dulu bila di sekolah, mak pelajar pertama yang bertudung. Mak membawa imej agama. Kawan-kawan dan cikgu-cikgu panggil mak dengan gelaran mak Aji. Sebab zaman tu hujung 70-an dan awal 80-an tak ramai lagi yang bertudung betul menutup auratnya. Zaman tudung nipis dan nampak jambul. Kemudian kawan-kawan mak sikit-sikit ikut bertudung. Akhirnya kami semua dipanggil di perhimpunan. Kami dimarah guru besar kerana bertudung sedangkan ustazah kami bertudung tapi nampak jambulnya.." emak melemparkan pandangan ke lantai.

"Selepas itu ustazah jumpa kami secara persendirian. Ustazah kata dia tak mampu nak pakai seperti kami. Dia suruh kami teruskan.." sambung emak.

Ada getar di hujung suara emak. Kisah silam perjuangan emak di sekolah dahulu sikit-sikit emak ceritakan pada saya. Itulah juga salah satu inspirasi kepada saya untuk bangkit semula setiap kali terjatuh ketika berjuang di sekolah dulu.

"Mungkin kerana personaliti mak, mak menjadi tempat rujukan kawan-kawan mak. Jadi, bila mak nak ambil sesuatu tindakan, mak kena fikir betul-betul sama ada tindakan mak tu akan menyebabkan Allah marah atau tidak. Mak ayah berdosa tak? Dan maruah pembawa agama terjejas tak? Kalau mak membalas cinta si lelaki tadi, bermakna mak sedang menconteng arang di muka-muka pembawa-pembawa agama. Orang akan pandang serong terhadap orang yang bertudung sedangkan kesilapan tu hanya seorang dua yang buat. Besar fitnah akan timbul apabila orang-orang agama mengambil ringan batas syariat duhai anak.." mak menelan air liurnya.

Saya diam. Fikiran saya sedang cuba memahami maksud mak saya.

"Jatuh cinta perkara biasa. Apabila kita jatuh cinta pada seseorang, itu tandanya ada sesuatu keistimewaan pada seseorang tu. Apatah lagi orang yang kita jatuh cinta tu di atas jalan dakwah ni. Tetapi kita kena ingat. Kita tak akan dikahwinkan dengan seseorang atas sebab jatuh cinta atau saling cinta mencintai. Bercouple mungkin. Tetapi bukan berkahwin. Kerana kita berkahwin dengan jodoh kita, jodoh yang Allah dah tetapkan sejak azali. Dan tak mustahil orang yang kita paling benci itulah jodoh kita yang kita akan dikahwinkan dengannya.."

Tiba-tiba air mata saya mengalir. Argh! Ego saya kalah bila mendengar hujah emak.

Emak meneruskan, "Allah itu Maha Adil. Dia tak pernah menzalimi hamba-Nya. Sesungguhnya, yang selalu menzalimi hamba-Nya ialah diri hamba tu sendiri. Sebabnya hamba itu degil. Dia mahukan yang bukan haknya dan yang bukan milik dia. Mencintai seseorang tidak semestinya memilikinya.

Dalam Islam, kita dah diajar untuk saling mencintai antara satu sama lain seperti diri sendiri. Jadi apabila kita mencintai saudara perempuan, kita bebas peluk dia. Tetapi bila dengan lelaki, kita ada batas-batasnya. Orang kafir kata batas-batas ini suatu diskriminasi, tetapi sebenarnya batas-batas syariat itulah yang memelihara kehormatan seorang lelaki dan seorang perempuan.

Cuba renungkan, kita mengenali seorang insan yang amat baik, sempurna agamanya dan rajin. Lalu kita jatuh hati padanya. Ditakdirkan jodohnya dengan insan lain, kita pula dengan yang lain. Tetapi itu tidak bermakna ukhwah antara kita dan dia terputus. Kita dan dia sama-sama mencari redha Allah. Kita dan dia masih boleh sama-sama bekerjasama untuk mencari redha Allah. Perbezaannya, dia halal untuk isterinya sedangkan untuk kita, dia tetap lelaki ajnabi seperti yang awalnya," emak berhenti seketika.

Tentu kering tekak emak menerangkan kepada saya persoalan hati ini.

"Jadi di sini mak nak kamu faham, jatuh cinta bukan perkara luar biasa. Dan berkahwin pun bukan suatu jaminan untuk tak jatuh cinta pada lelaki lain. Kerana itulah ramai isteri yang curang, suami yang curang. Ada orang tukar pasangan macam tukar baju. Apa yang penting ialah kita kena perjelaskan pada diri kita supaya setiap kali kita jatuh cinta, jatuh cinta itu kerana kita jatuh cinta kepada Pencipta dia. Kita beritahu pada diri kita berulang kali yang kita mencintai Allah, kerana itu kita mencintai si dia. Letakkan Allah sebagai sempadan hati kita, segala perkara yang kita cintai dan sayangi termasuk mak ayah adalah kerana mencintai Allah. Dan apabila kita membenci seseorang atau sesuatu, beritahu pada diri sendiri berulangkali yang kita benci sekian-sekian hal kerana Allah semata-mata."

"Hati kita ni walaupun dalam dada kita sendiri, ia tetap bukan milik kita. Kita tak mampu untuk mengawalnya. Hanya Allah yang boleh memegangnya. Sebab tu kita kena dekatkan diri dengan Allah. Sebab kita nak dia pegang kukuh-kukuh hati kita. Bila dia pelihara dan masuk dalam hati kita, itulah nikmat lazatnnya bercinta. Masa tu biarpun satu dunia menyakiti kita, kita tak rasa sakit sebab kita asyik dengan nikmat bercinta dengan Allah. Bercinta dengan Allah sangat berbeza dari bercinta dengan manusia. Kerana tentulah pegalaman bercinta dengan lelaki kaya, rupawan, sempurna dan bijaksana tak sama rasanya bercinta dengan lelaki miskin, hodoh,cacat dan dungu. Betapa nikmatnya cinta Allah, hanya mereka yang pernah merasai sahaja yang mampu mengerti."

"Walau siapapun jodoh yang Allah hantarkan untuk kamu, terimalah dengan hati yang redha. Tak mustahil dia adalah orang yang kita benci. Kalau yang kamu sayang, tak jadi hal lah. Tapi kalau dapat yang kamu tak nak, lantaran kelemahan yang ada pada dia, ingatlah bahawa dalam diri setiap insan telah Allah ciptakan dengan kelebihan masing-masing. Dan mungkin kamu ada kekuatan yang dapat mengubah si lelaki tadi supaya hidup dia bermakna dan mungkin kamu sahaja yang mampu mencungkil kelebihan yang ada pada dia. Mungkin juga si lelaki ini ada sesuatu kelebihan yang kamu sangat-sangat perlukan yang satu dunia tak mampu bagi pada kamu.. Alangkah bertuahnya kamu kalau kamu mengerti setiap pemberian Allah dan belajar untuk bersyukur," sekali lagi berjuraian air mata saya turun. Terasa lemah lutut hendak berdiri.

Emak menarik tubuh saya dan memeluk erat. Pelukan emak sangat-sangat kuat. "Emak dah didik anak emak dari belum lahir untuk mencintai Allah. Sekarang emak serahkan anak emak yang mak sayang sangat ni pada Allah untuk Dia pelihara," emak mengakhiri kata-katanya dengan suara sebak dan air mata yang mengalir ke bahu saya


so,sekarang dah tahu ape keputusan korang semua ? fikir sepanjang yang boleh . teruskan hidup dan jangan sesekali putus asa :)


Friday, December 17

aktiviti hari ini


okay , hari jumaat selalunye ade training usptn . mcm malas , tapi fikir balek ahad ni nak pi peneng dah . so,paksekan lah diri untuk pi tenin .har harr . tapi , macam tak pasti je ade tenin ke tak . call coach katenye tade . haishhh . so makpak aku suh pi tenin sendiri je . haha .

jom on the way , jangan lupe bawak air yee :)

erm , malas nak pakai kasut . selipar biru dah la eh . hehe


hamboih hamboihhhh . mama dah pandai sekarang .
ma anta aku pi tenin harini


dimana ? sudah pasti di ipoh parade ! aku tak sabar
nak masuk alley . dengar crita dah renovet . hoho



keluar je aku dari lif terbeliak mate aku
dah lame sangat tak pegi alley
warne pun dah meriah-riah
lupe nak tangkap sebab terpegun.haha
so,main 4 game je td . actually 6 game
2 game lg penat , so aku bg kat deme ni
bayar blek duet aku lah !
bahaha

well,aku dah cakap kt mama nak beli stereo macam
abg epoi punye tu , tanye abang die kate 30 cam tu
okay , murah la jugak . ma kte klau nk beli boleh
tapi jangan kuar duet *ok boss !

so,ini lah yang aku beli 'mix-style'

warne pink yang aku terambil . kalau ade warne light blue
kompom aku amik . hehe . exited nk tunjuk ni .
btw,abg epoi punye 30 hinggit . mahal
aku punye 23 hinggit je . haha . brand same en
nasib aku jalan2 tgk2 tiap kdaii.haha


n warenty *tataw eje* 3 hari je . awat tak bg sebulan aunty !
haha.

well , aku seronok la jugak hari ni sebab dapat jalan2 sekitar parade tu . pi training , amik kesempatan skit la jln2 tu kn . woahh ! aku rase nak shopping pulak . sumpah dah lame tak shopping . asyik ngadap buku je ==' ahaha.lpas ni tak dah . hehe .

moron

HAHAA*gelak sikit

bile dah start holiday tak perlu ke sekolah , aku spent time dengan MAYA je . aku boleh tahu perkembangan kawan-kawan , bowling , dunia , semua lahhh di maya . kalau maya tade tataw lah nak buat ape kan ? memontelkan badan kat rumah la gamaknye . takpelah kalau mama tak kasi aku keluar . aku akan pertimbangkannya dengan lebih jauh ok mama

'moron' ape yang aku nak perkatakan aku ni tergolong dalam 'moron' HAHA
. bodoh kan aku mengaku . tapi bile aku fikir balik ape yang aku buat selame ni memang betul la pun aku 'moron' HAHA , bodoh ! alah , aku jamin tade sape yang hundred percent pandai dalam buat ape2 en ? so girls n guys , just admit it okay . moron ! BHAHAHA . bukan lah bodooooooh memanjang , kite boleh betulkan yang bodoh tu kan ? so , fikir jangan perbodohkan diri sudaaaah ! hahaa

banyak jugak la perkare2 yang membodoh , perbodoh , bodoh kan aku nih . kal
au aku listkan semua rasenye tak cukup entri ni sampai masuk tumblr , wordpress sume lah ! bhahaha . well , lately aku banyak la membuang mase membace blog-blog yang terpampar di dashboard blogger aku ni . aku bace , aku fikir , aku gelak . lawak sebab ade la jugak yang jadi kat aku , walaupun orang yang meng-update blog diorang tu takde kene mengane dengan aku . hahaha .

well,hello and welcome to life 'moron' ;)
aku pernah menjadi sooooooosial , biase lah culture shock le katekan ? haha . aku mengutuk orang . eeeee tu eeeee ni . mcm2 . last2 ape yang aku kutuk pasal orang tu , aku sendiri yang buat . BODOH ! bhaha . kadang2 bende yang dilarang tu la yang kerap kite bu
at kan ? bende yang disuruhhh haremmmm , jambang tumbuh la gamaknye lagi . haha . haishh , setan ni kat mane2 . kuat betul kite terpengaruh ngan setan ni . setan betol ! bhaha .

perkataan 'BODOH' mmg melekat kat semua orang kan . salah sikit ckp bodoh . lucu sikit cakap bodoh . walaupun mmg bodoh pun . wakakakaa . tapi bagi la ayat maniss sikit tambhi , kan legaa je dengorr . haha,mmg slalu aku cam tu ke ? wadehel nasihat org tapi sendiri pun ckp bodoh . haha . tapi kan , walaupun ayat bodoh ni macam selamber je kite ckp , kdg2 sentap n terase jugak taw . aku penah je jadi mcm ni . adelah membe aku hani *bukan n
ama sebenar . selalu lah jugak ckp bodoh . ade satu mase ni aku tengah badmood , lupe pasal pe . die pokpek2 terus tuju BODOH kat aku . time tu aku terase gile kot ! kata2 die tu tajam terus cucuk telinge aku ni . berasapppp terus ! nasib tak berdarah je . tapi aku cool je mase tu kononnye nak tunjuk la aku ni minah 'cool' wakakkaa . padahal hati aku mncrut2 kemain lagi , macam kau pandai sangat . HAHA , betul kan ? ngehngehh ngehh .

haha.banyak dose aku dapat update 'moron' ni . bhaha . tape , kalau k
orang bace korang pun terlibat , wakaka . sorry , sape suruh korang bace , aku tak pakse pun . hikhikhikk

akhir kata , jangan bermain dengan bodoh , nanti kamu bodoh jugak , BODOH !
wakakkakakakkaka :p