nak follow mai sini click click :D kalo tak mahu , get lostt !

happy birthday :)

Daisypath Happy Birthday tickers
There was an error in this gadget

Sunday, October 31

tarak guna nak mengada ngada merajuk , bukanya dapat pujukan . buang mase saje . baik berdiam dari berkata merepek macam kerepek . memang rasa merdeka bila macam ni , tapi certain part memang memerlukan . hati perlu tempat untuk berkongsi , tempat meluah segala sedih sedih , tempat rai gembira gembira hari biasa , tempat pukulan geram , macam macam tempat yang diperlukan . ni le jadinye kalau jiwa tiap hari tak tenteram

pejam celik pejam celik


SPM ohh SPM , brape minggu je lagi ni

arggghhh ! banyak ujian yang datang bile hari makin dekat

jangan nak duk menggatai sane sini !

penyakit 'M' dah datang

ape ubatnye ? tolong bagi saya boleh :(

mula lah dah duk dekat 23 november ni

macam macam setan yang hadir

turun sedare mare sume , kalau boleh satu kampung nak bawak !

pergi la kacau orang lain ! erhhh !!

fight for it mimi supardi !!!


promise ??

sudah ! tak perlu berangan ! tak perlu suka sampai terguling guling , akhir cerita kau hanya dapat angan angan kosong jehh !! die cakap je macam tu , bukannye betol pn . ade ke die janji kat kau ?! sudah la ! tak perlu bohong okay .

thank you for making me waiting :)
you are change :(

Saturday, October 30

3 tahun

selamat hari lahir my adam bucuk masyamm !!! smoge sentiase comel dan nakal yee . tapi tamaw nakal nakal sangat , nanti cimi cubit baru taw . grr ~ duk mendap mendap tu panggil je cimi ajak main otomen yee . cimi pun bosan kalau kamu tade kat umah . 3 tahun da kamu sekarang yee . dulu kamu kecik cekotekk jehh . haha . malas la cimi nak bagi hadiah kat adam . ciummmm dah . mmmmmmmmuuuuuuuuuuaaaaaahhhhhh !

saturday night


currently focus on SEJARAH , sebabbbb fail . bhaha . apa punya orang melayu tataw sejarah malaysia . haiyyaaa , buat malu kaum jeh . tapeeee , i'll show you guys :) target credit je kt sejarah , nak target tinggi macam tak mampu :)

chayok chayookkk !!

hasil kesabaran


peluang datang kat aku petang ni :)

malam ni pun mungkin juga :)

lame tak bergayut di pokok pokok

ketawa terbahak bahak

terlepas tanpa sengaja

feeling terlebih

story mory life

errghh !

i miss u damn much <3>

mixed

sepertinya OCTOBER ni patutnya bulan riang gumbira bagi aku
tapi tidak , aku hanye menumpang gembira orang lain je

seperti ape yang aku katakan kat kau hari tu
'aku suke tengok orang bercinta'
sebaliknya,aku sendiri resah bila diri didekati cinta
ahh! cinte beri aku kesengsaraan
maaf,kadang kala mmg aku perlukan cinta
tapi.........aku tak yakin ape aku boleh jage atau tak

tiba2 hari ni aku sedar ,
aku tak boleh ganggu kepunyaan orang lain
ape kalau aku di pihak perempuan tu .
mesti marah , cemburu kan ...Align Centre
tapi niat aku bukan lebih dari tu
cuma berkawan , tak salah kan
'berkasih biar satu berkawan biar beribu'
sume penah dengar ni kan
tapi tak pernah hayati betul betul
tak perlu lah menikam orang dari belakang
niat aku baik , bukan apa yang kau sangkakan
sudah lah , terpulang nak percaya atau tak

apa tindakan aku betul ke berbuat begitu
atau menguris hati orang lain ?
okay , kalau tak suka aku berkawan dengan orang
cakap je . i dont mind
aku bukannya mudah nak dapat kawan sefahaman
aku tahu , ia datang dengan sendiri
tak perlu bertungkus lumus susah payah mencari


selamat berkawan
:)



can i ..



boleh pinjamkan bahu untuk saya lepaskan tekanan , pilu , resah , gembira :(



:(



semoge penyakit awak sembuh cepat sebelum terlambat

amin :)


Friday, October 29

hush hush :)

apa benar kau dan aku serasi ?
mengikut kajian aku , memang benar

apa kau fikir , aku juga fikir benda yang sama even pada hari yang sama
malam tu kau mimpi aku lepas kau tgk msg aku
keesokan malam aku pulak yang mimpi kau lpas tgk msg kau

aku tak tahu pulak kau minat bende yang sama aku minat
kau pulak tak tahu kan aku minat benda sama macam kau

hari ni aku tak sihat batuk batuk gatal mata
esok kau pulak yang kena , seolah olah kau terkne jangkitan dri aku

makin hari hubungan makin rapat
aku sayang kau kawan :)

semua ni hanya kebetulan sahaja kan
jaga diri :)



happy friday day :)

jumaat yang berbagai emosi :)
ada menangis , ada ketawa , ada terkejut

ceritaMENANGIS- sangat menyentuh prasaan bile tgk sesorang menangis disebabkan perginya seseorang yang kite sayang . duk khusyuk cari jawapan latihan yang cikgu bagi , tbe2 nmpak seseorang menangis merenung ke luar tingkap . tersedu-sedu mengusap air mata :'( aku pelik kenapa , aku tanya kwan , rupenye ayah baru meninggal . innalillah , besabar yee . mmg bertambah air mata bile tajuk yg dibincngkn tentang ibu bapa dan peranan anak2 . aku sangat simpati . biaselah , hati perempuan kan . lembut sesangat . aku dgn kawan terkene virus2 air mata , terkenang klau kami ditempat dia . allah lebih sayangkan ayah mu :) pada kwn2 yng terlibat dlm acara tangisan td , sabar la eh *tak sangke lembut jugak hati lelaki . haha

ceritaKETAWA-sahih la klau ckp ketawa mesti ada pelawaknye kan.bunyinye begini . KAHKAHKAHH ! kawan2 kelas mmg seronok , diorang lawak , diorang pelawak kelas . sunyi hanye kedengaran bunyi kipas je klau diorang tade tak datang skola . haha . ditambahkan lagi dengan hush hush aku . hari2 duk bergelak tawa , SAME SAME sume . haha . haihhh , rindu dowhh nnt dh hbis skola tade da cm ni .haha . neway , mmg pecah perut klau lepaking ngn korang :DD

ceritaTERKEJUT-tak sangke , muke baik perangai langsi . haha . tak sangke muka langsi perangai buat rilek . haha . kesimpulanye KARENA MULUT BADAN BINASA . waduhhh waduhhhh waq ! bikin pusing saja ini masalah .sudah la , bende dah nak jdi . jadikan ia sebagai satu pengajaran . hati hati dengan ular :)


haha.macam macam kan . biaselah hidup . mcm2 yg kite lalui . kene banyak besabar dan fikir secara matang untuk mmbuat sesuatu keputusan :))

Tuesday, October 26

today tuesday :))
HAHA.sangat best hari ni ngn semalam
smalam berlari lari berkejaran
harini bekerja mengangkat beban
hehehe.kan seronok klau every month buat mcam ni
tapi jgn harap la , kmu tu dh form five .
brape hari je lagi tuuuuuuu ------>
haha.smalam dah saket kaki
hari ni bertambah la lagi saketnye
kawan kawan kelas,haha.
korang tak saket kaki ke derr !
geram aku . yang bestnye . bile dah hbis
kwn2 blakng duk tidooo je taw.
pah tu trus blaa,mmg skola bpak deme agaknye la kan
haha

Monday, October 25

today is isnin . hari ni monday
pagi2 duk terus pi mini stadium yang sedia ada
ade BENGKEL PERSEDIAAN FIZIKAL
wahwwahh.klau ckp psal lari ,mesti tanak kan
kene pakse.mcm lori je aku lari
bhahahahaa.lawok ckp ang
skng ni haa kaki duk lenguh lenguh .
esok ade lagi , tp bukan kt track , dalam makmal
weee . latihan bebanan agaknye . woo ~
best ni . haha . capek !!

yang aku boleh


ape yang aku inginkan tak mungkin tercapai ..
terlalu jauh di pelusuk hujung dunia ..
aku diam , lihat keliling , lihat jam ..
aku cume dapat bersabar dengan semua ni ..
tak perlu risau , aku bukan sama macam jembalang diluar ..
aku boleh tunggu kalau kau serupa dengan aku ..
hati aku ikhlas dengan seadanya ..
apa yang aku boleh adalah ..
sabar dan senyum ..
:)


Sunday, October 24

senyum


hmmmm........


aku turut tersenyum jika kau terus tersenyum





kau ingat satu malam kita buat kali pertama berhubung
aku pegun , aku malu , aku senyum
kau mimpi ke dail aku malam tu
sejak malam tu aku fikir kenapa
kenapa aku yang kau hubung
bunga yang lain dah masuk tidur ke

makin hari awan dilangit berkepul kepul
membentuk pelbagai bentuk hati kecil dan semakin besar
makin hari pelangi kerap keluar bermain
seolah mewarnakan hari aku


satu hari hati bertanyakan rama rama
kenapa kau buat aku terasa sedang terbang bila lihat kau terbang
rama rama menjawab pertanyaan hati
karena aku penuhkan kombinasi warna yang ada dalam hati kau
rama rama buat aku ingin terbang dan terus terbang
sehinggakan ke angkasa lepas melepasi bulan

mata menjadi terang bila bertentangan
nafas menjadi lega bila dihampiri
tangan terasa lembut bila bersentuhan
tubuh terasa selamat bila didekati

bila masa tidak mengizinkan
hati terima seadanya kejadian
terasa kosong bila berjauhan
tapi perlu kuat untuk berlawan

kalau tak kenyang bila makan
kalau mandi tak basah badan
kalau tak perlukan minuman
kalau ternganga sendirian
dah sah dimasuki virus khayalan

ke hati mana semangat diberi kalau tidak ke hati sendiri?
ke hati mana kesedaran diberi kalau tidak ke hati sendiri?
ke hati mana seruan diberi kalau tidak ke hati sendiri?
ke hati mana amaran diberi kalau tidakke hati sendiri?
gunakan kuasa yang ada dalam diri !

ape yang terjadi ade hikmah sebaliknya
teruskan hidup dalam kehidupan
jangan dibiarkan diri dirasuk sengsara
maksimumkan kesabaran
dan senyum lebar macam ini orang





jangan kau bermain dengan ular yang berbisa .

ular yang berbisa tak mungkin rendah pendiriannya .

sentiasa akan berasa bangga didepan manusia .

tiada penawar yang boleh reda ular berbisa .


padah yang kau dapat penghujung cerita .






jangan menuding orang lain tanpa ketahui hal sebenar !!!




Saturday, October 23

Hellogoodbye - Baby It's Fact [HQ]


Baby, It's Fact lyrics

Just in case they're wondering
They've got us pinned terribly
They don't believe our love is real
'Cause they don't know how real love feels

You should know, it's true, just now the part about my
Love for you and how my heart's about to
Burst into a thousand pieces so it must be true
And they'll believe us too soon

Baby, it's a fact our love is true
The way black is black and blue is just blue
My love is true, it's a matter of fact
Oh, and you love me too, it's as simple as that
Baby, our love is true

They may say some awful things
But there's no point in listening
Your words are the only words
That I believe in afterwards

You should know, it's true, just now the part about my
Love for you and how my heart's about to
Burst into a thousand pieces so it must be true
And they'll believe us too soon

Baby, it's a fact our love is true
The way black is black and blue is just blue
My love is true, it's a matter of fact
Oh, and you love me too, it's as simple as that
Baby, our love is true, it's true, it's true, it's true

Baby, it's a fact our love is true
The way black is black and blue is just blue
My love is true, it's a matter of fact
Oh, and you love me too, it's as simple as that

Baby, it's a fact our love is true
The way black is black and blue is just blue
My love is true, it's a matter of fact
Oh, and you love me too, it's as simple as that

Baby, it's a fact our love is true
Baby, it's a fact our love is true

Baby, it's a fact our love is true
Baby, it's a fact
Baby, it's a fact our love
Our love is true

Friday, October 22

aku mendengar dia

dia seolah olah berjalan dijalan yang lurus dan pintunya entah kemana . penat mencari sehingga dipukau pukau si dia . dia ternampak bulatan hitam , putih hanya kecil dihujung dunia sana . si dia menarik perhatian dia untuk mencumbu nafsu si dia . tapi dia masih nampak wnra putih yang makin besar dari sebelum ni . dia dapat melawan kuasa nafsu setan . dia seorang yang sangat mengambil berat dan risau dengan si dia . sehinggakan satu hari allah nak tunjuk kt dia apa yang sebenarnya si dia buat pada dia. akhirnya dia tahu si dia adalah PEMBOHONG ! PENGKHIANAT ! si dia sangat kejam ! bukan anak anak setan yang keliling si dia ! malah datuk nenek moyang setan yang selimuti si dia !! si dia juga suka cakap besar ! berlagak ! ape kau tak fikir ape yg dia dh buat pd si dia sangat lah berbaloi baloi sedangkan si dia mcm fufumak treat dia mcam tu ! *maaf,nada jadi bengang*tariknafas panjang ..hmmmm,fuhh.relax...alhamdulillah sekarang dia dah nampak bulatan putih dlam kehidupan dia . aku turut gembira mndengar itu . si dia pula mncari mangsa seterusnya..aku tabik dgn kesabaran dia :)
i dont get my awesome day 100% .
everything was terrible on 20102010
what a beautiful date right .
i really wish my wishes on this day are come true
but nope, its just a dream only

why i get all painful stuff ?
why you guys can't make me happy n freely just for 24 hours ?
why ? tell me why ?
why i need to solve everything ?

i am sick of all those things
they always victimize me
i cant handle this alone
i need to spit out with trusty person

its very stressful
i am thank to those who make me direct laugh
i love you guys so much
things happen must be a reason right
just SABAR :)

no one can help us
except our self right

heh ! boleh tak bagitahu je ape yang terbuku kat hati kau ? aku tak suka kau sembunyi main nyorok nyorok dgn aku lah . kau buat aku terfikir ape salah aku , ape aku buat , SEMUA taw . bila aku soal kau , kau gelak , kau ckp takde ape ape . haaah ! MENIPU !

taw tak ape impak yang kau akan dapat kalau simpan lipat elok2 dlm kotak hati kau tu ? TAK TENTERAM ckp ang . kau cakap aku mcm ni mcm tu lah . bukan ke fitnah namenye kalau tak tahu hal sbnar ? DOSA je yang kau dpat taw tak . sampai bile kau nk nyorokkan perasaan kau tu ? dengan care pendam ? MUSTAHIL kau tak saket bile kau pendamkan . ape la salahnye kau luah kan je kat aku .

kalau aku betul , kau betulkan lagi aku , kalau aku salah , kau tegur dn bgtahu aku boleh ?
bukanye susah nk ckp,bukanye aku suh kau angkat batu bata susun depan rumah aku siap sruh buat tembok ape pun . ckp je ape yang risau, sedih, kecewe, gembira, aku boleh je jadi pendengar yang baek bila bila masa yang diperlukan

:)
ape ni ape ? apee ? apenyee ?? takdelah . haritu ade seorang hamba allah ni critakan kat aku soal AGAMA . dia kta bandar kita skarng penuh dan makin bertambah orang yg tiada agama , dalam erti kata lain 'freemason' dan penuh juga orang agama kristian . ade beberapa yang dtg ke bandar mahupun pekan untuk sebarkn agame kristian supaya umat islam tersesat . ape ni , tak patut betol . cakap pasal sesat . nak tahu sikit demi sedikit tak siapa pengasas ajaran sesat tertua di malaysia ? haaa , mai sini luangkn masa blaja sama saya.haha . pengasas ajran sesat yg tertua di malaysia adalah HJ.MUHAMMAD MATAHARI , nama sbnarnye hj.muhammad b.syafie . tahu ape ciri2 die ? mai nak bgtaw,beliau beriktikad bhwa diri batin manusia ialah Allah dan diri zahir manusia pula ialah nur Muhammad . masyaAllah . kenapa la fikir begitu kan .yg lain mereka pengikut menolak kewujudan hari kiamat ,syurga dan neraka.ishishh . astaghfirullahhalazim . yang dinamakn ajaran tertua di malaysia ni adalah TASLIM ,wujud pd tahun 1870 , haaa, korang ade lgi?tade kn . ape la jadi ngare kite ni klau ajaran2 sesat ni terus dgn pesat ? hilang semua umat islam . sekarang pun ajaran sesat masih ade . cume diam2 je umat2 terlibat . mcm2 jenis ajaran yg mmbolehkan kite tersesat . jadi wahai hamba allah yangkerdil lg kecil dimuka bumi ini,berhati hati lah dgn apa yg diri libatkan dan berjaga2 lidah yg tajam untuk mngeluarkan kata2 yg mmbolehkn diri jadi murtad .

cop cop sbnarnye tak hbis cte lg psal hamba allah yg sembng dgn sye tu . die mcm bangga sbb die tu agamanya islam.mengata dn menyindir org yg tiada agama,pongpang pongpang die kutuk . tapi aku terfikir , die pongpang pongpang pun ade die jadi org yg bertaqwa ? mlakukan suruhan allah dan menghindari larangan-NYA . aku bukan lah
beriman sgt pun , tapi aku tadelah mabuk ape semua . aku tahu jugak mne dan ape yg terlarang .

jap,nak bg tahu
ape yang tahu ni , jgn lah terniat nk buat tatu di mana2 bdan , tahu tak kalau kita mati tatu ni kene buang smpai habis . n tahu tak , mase kita mati , orang mandikan kita kan . orang sentuh kite sikit pun terasa sakit yaa amat ckp ang.yangaku tak tahu apa pasal ini olang buat tatu kalimah allah . dh la tak pkai bju dpan lelaki,buat tatoo kt blkng , rambut berkaler.tak tahu la saket mcm mneyg die akan dapat .



sekian :)


Tuesday, October 19

melayu mudah lupa

come on girl ! you think you good enough ? tolong lah , aku nak tanye kau , ape yang kau tahu tentang semangat perpaduan ? cuba kau bagitau aku secara detail boleh ? ade ke patut kau buli si india tu ? ape salah die ? ade die ganggu kau ? kau putih, cantek , aku tau die tak mcm kau ! mak bapak kau asal mmg orang negara ni dan aku tahu asal usul nenek moyang dia bukan dari tanah melayu ! yelahh kau mmg kluar dri prut mak kau di ngra ni , aku tahu la ada keluarga , sedara mara dia yang datang bebas dgn biayaan masing2 , diorang boleh pilih kerja dn tempat yang diorang nk . aku nak tanye kau lagi , ade diorang datang ke tanah melayu merosakkan segala apa yang ade di tanah yg sbur ni ? ade kau kerja menoreh getah tak kira panas atau ribut yang melanda ? apa yang kau tahu cuma menyindir bangsa dan kaum lain . kau mmg tak sopan . kalau ade generasi yang mcm kau yang lebih teruk , musnah tanah melayu asli kita . bangun lah wahai orang orang melayu . sepatutnya kau bangga sebab negara kita ni dimasuki imigran china dan india . dgn gabungan kaum2 yg ade , ngare ni lebih maju dan pesat . pernah kau fikir kalau sebaliknya kau berada ditempat die ? melayu mmg mudah LUPA . aku bukan lah nk memperkatakn yang aku ni BAIK sangat dgn semua kaum , aku cuma hormat slagi aku mampu bernafas di muka bumi ni :)

Sunday, October 17

burger


malam semalam tibe tibe ngidam burger
jadi,cari kunci moto..
break the rules :)
vroomm vroommmmmmm
berdating sekejap dgn abg burger.haha
abg ! burger daging double special tamaw sayur , black paper lebih :))
tige ringgit setengah semuanya . hihi

orang orang sekarang kalau burger tepi jalan naik harge,
membebel sane sini , potpet potpet
tapi mcd tade pun nak merungut . bhahaa

i love double cheese burger plain :
)

Saturday, October 16

Bagai kaca terhempas ke batu :)



satu hari aku terfikir ...................................................
kenapa aku rase tak dihargai ?
sedangkan aku,
bersusah payah sendiri..
menangis sendiri..
selesai sendiri..
faham sendiri..
penghujungnye mereka puas
aku hanye dapat penat (-_-'')

mereka hanya pentingkan diri untuk senang !
untuk lepas dari kesusahan !
untuk dapat perhatian semua !

bila susah,aku jadi orang tengah dan orang jalan penyelesaian
tapi,bile aku susah,ade mereka peduli ?
ade mereka nak bantu aku ?
terfikir jugak kenape aku yang dapat sume ni

tapi pelik.........
aku tak putus ase nak tolong
tetap ikhlas ,
tetap dgn diri aku
dengan pendirian aku

maaf,aku bukan jenis buntu tak tentu hala di depan mereka
klau tidak itu punn yg paling kronik mungkin mereka nampak
yang pasti aku tak suka tunjuk msalah aku
mereka perlu tahu masalah aku
tapi bukan dengan menyuarakan suara dari mulut aku
tapi melihat dengan air muka aku sendiri

*senyum*

Sunday, October 10

8 tips mudah membersihkan diri :)

"Sesungguhnya dalam diri manusia itu ada seketul daging. Jika daging itu baik, maka baiklah seluruh anggota badannya tetapi seandainya daging itu rosak dan kotor, maka kotor dan rosaklah seluruh anggota badannya. Daging yang dimaksudkan ini adalah hati." - Hadis riwayat Bukhari dan Muslim daripada Nu'man bin Basyir

Bagaimana kita nak membersihkan hati dan membuang sikap-sikap negatif di dalam diri kita secara perlahan-lahan?

Berikut adalah 8 tips mudah yang ingin kami kongsikan bersama.

  1. Bersyukur dengan kurniaan Tuhan
  2. Beribadat dengan benar dan seikhlas hati
  3. Berakhlak baik
  4. Menimba ilmu tanpa henti
  5. Bekerja keras cara bijak
  6. Bersederhana dalam hidup
  7. Ringan tangan membantu sesiapa sahaja
  8. Memaafkan orang lain
  9. Sekiranya sahabat lain ingin berkongsi tips masing-masing, boleh kongsikan di bahagian komen.
share from
http://www.iluvislam.com/

Hati Sebesar Cawan Dan Hati Sebesar Kolam

"Aduhai, kenapakah hidup aku selalu dirundung malang begini..?" lelaki muda itu berkeluh-kesah. Selama hidupnya, dia tak pernah merasakan ketenangan yang sebenar. Hatinya tidak pernah sepi daripada merasakan kerisauan.

Fikirnya, Tuhan tidak pernah sudi meminjamkan kedamaian hati padanya. Dia sangat cemburu apabila memandang sekeliling. Mereka bebas ketawa dan mudah tersenyum. Tapi dia? Dia hanya mampu tenggelam dalam dunia sepi dan resahnya sendiri.

Hatinya tidak mampu mengisi segala masalah yang menghimpit jiwanya. Lalu, selepas lelah dan puas berfikir, suatu hari dia melangkah longlai menuju ke hujung kampung. Niat hatinya, ingin menemui seorang lelaki tua.

Saban hari, wajah lelaki tua itu sentiasa kelihatan tenang. Damai sentiasa bertamu diwajahnya. Dia ingin sekali meminta rahsia. Lalu, dia terus berperi kepada lelaki tua tersebut.

Masalah keluh kesah dan kerisauannya didengari lelaki tua itu sambil tersenyum. Lalu dia mengajak lelaki itu ke suatu tempat iaitu ke tepi sebuah kolam yang besar sambil membawa sebiji cawan dan dua bungkus garam. Lelaki itu mengikut, walaupun hatinya sedikit hairan.

"Anak muda," lelaki tua itu bersuara.

"Ambillah cawan ini, isikanlah air dan masukkanlah sebungkus garam," ujarnya lagi. Lelaki itu yang dalam kebingungan hanya menurut.

Cawan diambil, air diisi dan garam dimasukkan. Kemudian lelaki tua itu berkata lagi.

"Sekarang kamu minumlah air tersebut," dalam bingung yang masih bersisa, lelaki itu mengikut kata lelaki tua itu.

" Apa rasanya?" tanya lelaki tua itu apabila melihat kerutan di dahi lelaki tersebut.

" Masin!"

Lelaki tua itu tersenyum lagi.

"Sekarang, kamu masukkan pula sebungkus garam ini ke dalam kolam itu. Kemudian kamu hiruplah airnya."

Lelaki tua itu menunjukkan arah ke kolam. Sekali lagi lelaki itu hanya mengikut tanpa menyoal. Air dicedok dengan kedua belah tapak tangan dan dihirup.

"Apa rasanya, wahai anak muda?" soal lelaki tua itu.

"Tawar, tidak masin seperti tadi," lelaki muda itu menjawab sambil mengelap mulut.

"Anakku, adakah kamu memahami kenapa aku meminta kamu berbuat begitu tadi?" tanya lelaki tua itu, sambil memandang tepat ke arah lelaki tersebut. Lelaki itu hanya menggeleng. Lelaki tua itu menepuk-nepuk bahu lelaki tersebut.

"Anakku, beginilah perumpamaan bagi diri kita dan masalah. Garam itu umpama masalah. Cawan dan kolam umpama hati kita. Setiap orang mempunyai masalah, ditimpa masalah dan diuji dengan masalah. Tetapi, kalau hati kita sebesar cawan, maka kita akan merasai pahitnya masalah itu, pedihnya hati kita dan keluh kesahnya kita."

"Tetapi kalau hati kita sebesar kolam, masalah tidak akan mengganggu kita. Kita masih boleh tersenyum sebab kita akan mengerti masalah bukan hadir untuk menyusahkan kita. Masalah dianugerahkan untuk kita berfikir, untuk kita muhasabah diri. Masalah dan ujian akan memberi hikmah kepada kita."

"Anakku, itulah rahsiaku. Aku sentiasa berlapang dada, aku sentiasa membesarkan jiwaku, supaya aku boleh berfikir tentang perkara-perkara lain dan masih boleh memberi kebahagiaan padaku. Aku tidak akan sesekali membiarkan hatiku kecil seperti cawan, sehingga aku tidak mampu menanggung diriku sendiri."

Maka, pada petang itu lelaki itu pulang dengan senyuman yang terukir di bibir. Dalam hati, dia berjanji akan sentiasa membesarkan jiwa dan berlapang dada.

share from

www.iluvislam.com


Saturday, October 9

Apabila Muslimah Terjerit-Jerit Semasa Konsert Maher Zain

Melihat perempuan-perempuan menjerit terkinja semasa konsert Black Eye Peace atau XPDC adalah sesuatu yang tidak pelik.

Muziknya menyebabkan kita terasa nak melompat dan menggerakkan kepala.

Namun, bagaimana pula andai kita melihat perempuan-perempuan bertudung terjerit-jerit semasa konsert nasyid Maher Zain?

Rasanya tiada pun lagu Maher Zain yang rancak seperti lagu-lagu XPDC atau Soutul Harakah?

Sukar untuk mempercayai apa yang berlaku, namun itulah yang terjadi semasa konsert Maher Zain di Gombak baru-baru ini.

Dimanakah malu seorang muslimah?

Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud: "Sifat malu merupakan salah satu cabang daripada cabang-cabang Iman" - Riwayat Bukhari dan Muslim

Dalam sebuah hadis yang lain Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Asal iman ialah telanjang (tiada pakaian). Pakaiannya ialah takwa dan perhiasannya ialah malu."

Mengapa kita tidak menangis mendengar lagu yang menyentuh emosi?

Sedangkan ia lebih baik andai lagu-lagu Maher Zain mampu menginsafkan diri.

Adakah dengan mendengar lagu Maher Zain, iman kita bertambah dan taqwa semakn utuh? Atau kita hanya leka dengan muziknya?

Wahai muslimah,

Peliharalah akhlakmu. Jangan terlalu 'excited' dengan artis yang disayangi sehingga melupakan akhlak.

Para sahabat nabi pernah bertanya: "Siapakah orang yang paling dicintai oleh Allah?" Rasulullah SAW menjawab: "Orang yang paling baik akhlaknya." - Riwayat al-Thabarani

p/s: Sebahagian pembaca silap faham dengan berita yang dibawa. Teguran yang kami ingin tekankan adalah muslimat yang menjerit-jerit ketika konsert. Ayat "melihat perempuan-perempuan menjerit terkinja sambil melompat-lompat semasa konsert Black Eye Peace atau XPDC adalah sesuatu yang tidak pelik" adalah ayat pendahuluan. Penekanan berita ini adalah "bagaimana pula andai kita melihat perempuan-perempuan bertudung terjerit-jerit semasa konsert nasyid Maher Zain?" sepertimana tajuk berita "apabila muslimah terjerit-jerit semasa konsert Maher Zain."

Namun bagi mengelakkan salah faham akan datang, ayat pendahuluan disunting menjadi "melihat perempuan-perempuan menjerit terkinja semasa konsert Black Eye Peace atau XPDC adalah sesuatu yang tidak pelik."

Kami mencadangkan agar untuk konsert-konsert Islam seperti ini, para penganjur atau artis itu sendiri perlu mengingatkan penonton agar menjaga akhlak. Moga-moga konsert seumpama itu mampu melahirkan keinsafan di kalangan penonton dan bukan sekadar menjadi medan melepaskan rindu kepada artis. -Editor

:'(


ade cerita yang tak kesampaian disini

one day she want to meet this guy because she missing around , but she never told him if she wanna meet him . this guy are having fun with his friends chit chat everywhere while she are finding this guy . its timeless girls :| her plan are not right . she wanna release her tension and share her problems but this guy have no idea what to do and just having fun . and she ? just waiting , waiting and keep waiting . lastly she depress :(

and now i just woke up from bed and missing him :(
i am not gonna disturb him because
he kinda busy right now with his business
so,i just keep my feeling inside :|
ill tell him for sure . you are just workaholic ;)
wish you were here :(

Friday, October 8

need to find

i need to find
sport science trial exam
any state for sure :)

inform me if you guy's know
need your help
thank you
:)

hey you !

test test one two three...

HEY YOU !! yes you , if you are really really know her , you shouldn't say about her past even one little word . its gonna make her feeling sad and make she think about it everyday and feeling tension you know ? and you MUST care and give good advise to her , not compromise her . duhh ~ what kinda are you ? perhaps she didn't show that she get down towards what did you said because she know if she fight back , you'll get her wrong and you always wanna win even you don't know the real things . you may hurting someone feeling . so , SHUT THE FUCK OFF ! full stop .

get lost !


i just read his comment and its very curious plus jealous
jealous ? duhh~ should i ? yeah i should ;D haha
never mind,he always in my mind <3
something happen must be a reason right :)
so,get lost negative thinking and so on ;D


Thursday, October 7

susah

susah ! susah ! susah ! susaahhhhh !
nak mengajar sorang budak perempuan ni
grrr! tapi aku cube nak ajar die tanpe putus ase
tapi,please lah.jangan msuk tlinge kri kluar tlinge knan
duk angguk angguk gelak gelak pndang sane pandang sini buat ape
dan,mintak maaf cakap , kamu ni slow skit lah
jangan la biar diri ikut menjadi lambat
lawan segale virus2 yang ade dalam diri kite ni cik kak
lagi satu , mental kite pun kene sihat jugak
kalau tak macam2 bende negatif yang difikirkanye
haaa,maaf skali lagi klau menyinggung perasaan
tapi sebaliknye aku cakap bende fakta
come on lah peduli ape orang buat pd kite
haa,ade lagi satu aku nak tolong kamu
sebaliknye kamu mengata aku kedekut ilmu
ingat aku tak terase ke ape yang kamu cakap direct je tu ?
hati aku sebenarnye sensitive kalau nak taw
suarekn lah mulut kamu dengan kata2 yang menyinggung prasaan aku
asalkan kamu tak nampak betape tersinggungnya aku dengan kata2 kmu
dan asalkan kamu puas hati dengan ape yang kamu suarakan dari mulut kamu sendiri
sedih dong :'(


Tuesday, October 5

pendidikan seni visual

hahaa. gerak gempur seni kami disuruh membuat alam fantasi dimana semut-semut bekerjasama membawa makanan .
haha.macam tak percaya aku pass buat lukisan tu.hahaa.
yes of course i use alpha water colour with nylon brush .
weng wenggg .semut2 yg dihasilkn oleh aku brwrna kuning kemerahan.
kononya bwa mknn ke sarang mrk .
hehee.diorang yang laen sume lukis jugak.
comel2 semut bwk mknn.hohoo.idea2 bgus yg diorng buat.
tadi segi teknik,mesti pandai maen warna.
klau sekadar lukisan cntek tapi warna buruk.
catan tak kan cantik.buat ape kan kann.hahaha.
nnt klau mis geetha bagi balek lukisan tu aku tunjuk hasil kerja aku yaa .
dadaa ~

047

girl,u must struggle babe ! spm around the corner (-_-")
technically u acting like you are not taking exam
wake up mimi ! your result must be good
its for your future mi , wheres your feelings of worry ?
is it gone ? come on (*o*) time is running out !

one months left
don't u realize you are so so deep lazy girl ?
don't you dare crying after you get your results (-_-") huh !
its fine if you care about it .
ggrrrhhhh . tension !

sepet

mate bengkak belah kanan
seperti terkena sengatan serangga
merah agaknye
grhhhh (-_-")
tapi aku boleh besarkan mata
pretend tade ape yang jadi pade mate
haha :D

Monday, October 4

pagar dan pintu dibuka

wengg wengggg , mahu crita tentang rumah terbuka hari sabtu hrituu . sangat memenatkan peeps ! sye jemput rakan2 sye je , sory yg sye tak jemput tu . rase bersalah pulak :(

errmmm , nasib baek si 'dia' dtang dulu , kalau tak tak terlayan lah beliau . aicehh . haha . btw, my mum order laksa , kak erin orderkn roti jala ngn satay . jap2,nk bg taw sya ada msak jugak taw . taw pe? kuih kari tuk roti jala plus kuah kacang . wee ~ i like cooking , sje nk bgtaw.tanak taw tape..

wek ! wekk ! after si 'dia' dtg , my girls pulak dtg ! wee,amboiihh.mcm artis dah nengoknye deme ni .haha.yelaa,diorng pkai cntek2 pastu nk pi jj,aku tinggl sorng2 kne layan tetamu.yelaa.mse aku busy time tu la korng nk hangout eh.grrhh ! geramm.hahaha.

kemudian dan kemudiannya classmate gile bpk rmai dtg . mcm ade buat rusuhan pulak.takot aku ! bhahaha. lwak btol deme . jap2,'mama, deme yg rmai dtg ni mcm piranha ma'.hahaha.mknn tk ckup tuk deme . ksian.mne xnye dtg lmbt.muahaha.

yg kwn lelame aku zharip efan sume tu pulak segan silu nk amik mkn..ishh ! susa btol nk bngun nye ponn cik abg2 oihh . sory la xdpt den nk melayan korng , busy dohh ulang aling sane sni ..

ade lagi stu crite ksian , tntng kwn2 'uk' sya . bhaha . diorng cal2 aku .dh byk kali tp aku LUPE aku ltak hndphone kt mne . boleh pulak macam tu yee ? ksiannn gilee kt deme ni . tp bgus jugak deme dtg lewat2.baru aku boley melayan diorang :DD ishh , yg cik fakhri zahari ni membebel tak tentu pasal .podahhhh . btw,pini ngn faezah dtg.wee~ lame gilee tak jmpe diorng.sdey yg dtg sikit je . tp takpe , skit pun jadilah . hehe . aku ni penat melayan karenah mmat kuat tacing nihh . ngade2 btol..dh la asyk nk sepak muke aku jehh.huh ! ingt aku pe . tp aku klau sembng ngn ang msti tak benti gelak kot.bhahaa.tp kn kn knnn . haha . takde pe lahh. dme pn kesuntukan mse aku hntar deme jlan pulang .baibaii . mis u guys so much <3

TERIMA KASIH DAUN KELADI , TAHUN DEPAN DATANG LAGI .
maaf klau ade yang terkurang :(

dari rumah bising dipenuhi orang terus menjadi senyap :|
terfikir seketika , prasaan sedih dtgggg :(
sedih sekejap je jmpe dan tertawa brsme si 'dia'
tape ni , sabar . ade hikmah sebaliknya :|


lot of love
mimi supardi :)

u smile :D

Oh
Yeah heah yheah
Mmmmmmmmmmmmm

I'd wait on you forever and a day
Hand and foot
Your world is my world
Yeah
Ain't no way you're ever gon' get
Any less than you should
Cause baby
You smile I smile (ooh)
Cause whenever
You smile I smile
Hey hey hey

Your lips, my biggest weakness
Shouldn't have let you know
I'm always gonna do what they say (hey)
If you need me
I'll come running
From a thousand miles away
When you smile I smile (ooooooooh whooooaaaa)
You smile I smile
Heeeey

Baby take my open heart and all it offers
Cause this is as unconditional as it'll ever get
You ain't seen nothing yet
I won't ever hesitate to give you more
Cause baby (hey)
You smile I smile (whooooaaaa)
You smile I smile
Hey hey hey
You smile I smile
I smile I smile I smile
You smile I smile
Make me smile baby

Baby you won't ever work for nothing
You are my ins and my means now
With you there's no in between
I'm all in
Cause my cards are on the table
And I'm willing and I'm able
But I fold to your wish
Cause it's my command
Hey hey hey

You smile I smile (whoa)
You smile I smile
Hey hey hey
You smile I smile
I smile I smile I smile
You smile I smile
Oh

You smile I smile

You smile I smile

chillhood :)

mase umur aku mencecah 13 tahun aku baru terjumpa erti 'menggatal' . nampak laki handsome je suke , nak mnggedik sane sini tanpa rase malu . wktu tu , ape pun tak pikir , kalau boley semua lelaki aku nak couple . sehinggakan pada satu mse ni . sebelum aku pindah dari kem ke bercham aku dengan pantas ambil kertas dan pen utk menulis kononya 'surat cinta' kt sorng mamat ni . sekola aku mule pagi , die ptg.so,ptg tu aku tunggu die dibwh sb nk bg 'surat' tu . sorry tak berape ingt ape yg aku tulis , yang pasti aku nak die mnjadi lebih dri seorng teman . wah wahh ~ kecil2 lg dah berjiwang yee . gatai u ni . hahha.okay.sejak tu aku dh mnghilangkn diri dari kwn2 aku . sedih :( okay lah , takpe untuk crite tu okay .. for the next 4 years . i found him . omg ! rili shockd n exciated ! but my feeling are not the same while im sending tht 'letter' to him . for me he just my best friend . n now, he got 'the one n only' they love each other . gud to hear tht my fren :) aku syg ang der . lame dh kite kwn sjak kecik dulu . sob sobs tbe2 cm sdih pulak teringt zaman chillhood :'( ape2 pun jgn lost contact ngn aku k . rindu ang woihh , aku taw ang ni kwn yg bek n caring :) ang pun dah tinggi dari aku sekarng . hohoo .


love of love <3
mimi supardi

Sunday, October 3

sportexcel gp final

mule2 fikir macam malas nk berperang kt sunway megalanes ni . tpi pkir2 blek . restkn minda sekejap pun berfaedah jugak kan . hehe . tade target ape2pun nk pi ni . just maen je . dpt , dpt le . xdpt , xdpt le . im just do my best :)
btw,while we all focus on this tournement , we hve a great day with my girls . nana , iqin , fyna n boys . we r gossipng , eating , laughing , sleeping . n many more . huhu . tibe2 mcm terase dlm dunia keseronokn tiada kesedihan . hehe


lpas training bagai nak rak ni pi balek le jalan kaki ke sun inn . free wifi tu sronok tu . hahha . perut pun bergendang2 je bdan letih . cdang sblah tu ade steamboat , pe lagi . perang kt sne lahh weh..haahha . tu dia nganga, sumbat sume pon boleyy


after i reach the mattress , gosh ! only god knows how tired am i . but,at the same time i wonder wht is he doing . duh~ no worries girls . then , my eyes are closed and the light is switch off . and dreams came . haha


next,friday morning i woke up see my two girls online . ape lg , fb .pg2 dah duk crite sne sni . nsib bek nyenyak aku tido malam tu . hahaha.btw,my girls kne teman i pegi anugrah sportexcel . yayy , tak mendap la aku . smpai sne je ade jmpe abg photographer mase asean school aritu . then jmpe abg sharil kwn wan ngn jang . mmg tak disngke kn jmpe diorng.tnggu punye tunggu nk nek pentas mmg lame smpai perut pun berbunyi2 ikut irama . haha . dan tiba masa nye untuk saya naik ke pentas.jeng jengg .

senyum lebar bile dpt cek ahh . haha . yang state laen pun ade dpt jgak . jason,nazmi,ayra,zulaika dan amira .kami je yg bowling . yg len sport laen . hehehe . smoge sportexcel lebih maju selepas ni :D

sudah la . malas crite dh psal ni . heheheh . balek tido lambt . besok tu dh la maen pagi.haha.malam tu siap buat maths lg ngn nana . fyna yg sedap tido tbe2 bngun join skali buat maths.haha.tepat pkul 2 tdo . tp aku xleh tdo . ahhaha .jhtnye aku.mnipu diri sndri.

keesokan harinye maennnn smpai habis first block . pi mamam . mam dimna lg , 'AYAM PENYET' mai tgk pe jd . haa !

n for the next block . penat kot sb ktorng tak blek duk jln sne sni .kehkehh . sblum nk men tu amin blek malke daa.cian fynaa, mnges die mse kt lane.chill la joe.aku phm prasaan ang . relax k . sabar la skit.nnt jmpenye ok :) then sambung le maenn . fyna num 3 na num 4 aku num 7 . hehe . iqin ksian dei tak dpt top 8.tapi tak pe lah . die suport kami nnt . hohoo
iqin ade jengjengjeng.haha.nana pule sronok dgn jeng2 die..fyna amboi bukan maen smpai bli plaster yee.haha.me?? alone . bgus diorng sronok . aku tumpng sronok jugak.wee~
mlas crite pnjng lah . wa dpt num 2 .first natasha roslan .

THE END


kod mata pelajaran 1103/2

tibe2 mcm rajin pulak petang ni . ngee :DD

maklum la esok ade gerak gempur la katekan ^_* btw,bahasa melayu bukan lah susah klau nk diperkatekn . cume perlu fikirkan idea2 yg releven je ,pahtu hangpa pndai2 lah buat ayat, betol tak ni :) kadang aku dah malu dengan bangse lain seperti cine dan india . mane taknye . diorang boley dpt 'A' plus plus . kite ni yang org melayu , byk yg fail . bukan nk kate ape lah , dulu aku pernah bm dpt fail , mcm bodo jehh . mmg memalukan bangse melayu . ishh ishh , bngun cik mimi , taw la kmu tu ank jawe , tapi kmu ckp bm . sedar la skit . kmu kene lebih bagus dari 'mereka' . semoge berjaya :DD